ידידי, אתה מאוד לא מעודכן. ב-6/4 פתחנו גל לונג ראשון. ב-12/5 פתחנו גל לונג שני. תעיין באתר לביצועי הטריידים שהתלמידים שלי ואני לקחנו.
ואגב, “ההכרזה” על שוק יורד לא היתה ב-17/3 (זה היה רק יום הוובינר). ההכרזה היתה בסוף פברואר.
אגב, תוכל להציץ בוובינר LIVE שקיימתי ב-22/3(יום אחד לפני התחתית של ה-23/3) ובו הסברתי למה אנחנו ממש על סף סיבוב (זמני) למעלה.
ואגב 2, כל העליה של 3 החודשים האחרונים (ואולי עוד כמה חודשים עד לבחירות בארה”ב) הן רק עליית “חנינה” לפני המכה האמיתית למטה. מכה שלעומתה, הצניחה של חודש מרץ 2020 תהיה משחק ילדים.
שלום,
הרצאה מרתקת !
אני מנסה להבין , מה המשמעות של “חוב של מדינה “. למי היא בדיוק חייבת ? מה מונע מהמדינה להגדיל את החוב ללא סוף (כפי שארה”ב נוקטת), כלומר האם התהליך הכניסה לחובות של המדינה יכול להמשיך ? אם כן, אז ארה”ב יכולה להמשיך להיכנס לחוב יותר גדול ובכך למנוע קריסה, לא?
תודה
תודה,
השאלה הגדולה היא מה הנקודה הזו ? כי לפי מה שקראתי החוב , למרות שגדל, אם מושקע בהגדלת התוצר(GDP) ,אז עדיין יהיה ביקוש לחוב . החוב של ארה”ב גדל מ 2008 בצורה כמעט ליניארית ומגיע למעל 24 טריליון. בתקופה זו היו עליות בשוק המניות שהיו די בקורלציה עם עליית החוב. לכן באותו הגיון, מה ימנע מהחוב לגדול ל 30 טריליון ואולי 40 טריליון ובכך לאפשר שוק עולה חדש? כמו שכתבת יש נשיא שרוצה מאד להיבחר שוב
שרית את רק מתעלמת מכך שלא שוק המניות מחזיר את החוב… אלא הכלכלה האמיתית.
תשאלי את עצמך מה היה קורה אם החוב שלך למכולת+חשמל+ארנונה+משכנתא+שופינג+חו”ל היה גדל בקצב גדול בהרבה מקצב הגידול במשכורת שלך?
את מבינה שהיית נכנסת מהר מאוד לצרות?
אני רואה מה את חושבת… מממ מה אתה משווה אותי לארה”ב האדירה?
מממ… ומי ימממן את ארה”ב האדירה?
נכון להיום, הספונסרית של ארה”ב היא… סין. היא הרוכשת הכי גדולה של אגרות החוב של ממשלת ארה”ב. היא המתדלקת הגדולה של החוב של האמריקאים.
אמריקה היא הנרקומן, וסין היא ספק הסמים.
סין יושבת בפינה, בשקט, מחכה לנפילה הגדולה, שתהיה ההזדמנות ההסטורית שלה: לקנות את ארה”ב בחצי חינם, אולי קרוב לחינם.
בחזרה לשרית… תחשבי שהיית חייבת את כל החוב שצומח במהירות לשוק האפור. אז שרית זה ארה”ב והשוק האפור זה סין.
הפואנטה שלי היא אחרת: מאחר ולאף אחד אין כבר מושג מהי רמת החוב שבה “בעל המכולת יתבע את חובו”, אז נתון זה לא רלבנטי.
מי היה מאמין שבשנת 2009 שהחוב היה כ 10 טריליון נגיע כעבור 11 שנים לחוב של 24 טריליון ? באותה מידה החוב יכול גם לגדול ל 40 טריליון בעוד 10 שנים מבלי שמישהו יצטרך לפרוע אותו. פירעון החוב יגיע מתישהו , אבל זה יכול להיות בעוד 50 שנה ואולי 100 שנה , מי יודע ?
מה שנראה די ברור שהגידול בחוב קןרלטיבי לעלייה בשוק המניות
לכן , כל עוד יש בעל אינטרס חזק (הנשיא, הנשיא !! ), שהחוב לא ממש מעניין אותו, אז כנראה שמה צפוי לקרות הוא גידול בחוב עם עליות שווקים , וזאת ללא קשר לכלכלה האמתית
אגב , עוד משהו : סין מחזיקה רק ב.1.1 טריליון ( כ 4% מהחוב ) , יפן מחזיקה ב 1.15 טריליון מהחוב. כך שסין רחוקה מלהיות בעלת הבית של החוב . כל החוב לממשלות זרות עומד על כ שליש מהחוב הכללי. למעשה רוב החוב מוחזק ע”י קרנות הפנסיה שזו בעיה בפני עצמה שכנראה תתפוצץ בעוד כ 40 שנים
מאוד אהבתי את השיעור ע”פ שאיני מהמבינים בצורה מוחלטת.
ובינתיים לא פספנו 20 אחוז של עליות בכך שנשארו במוד שורט??
מסכים לגבי בועה שהפד יוצר אבל זו בועה שלא שברה את מחסום 2400 אחרי הכל…
האם החנינה יכולה לשבור שיאים קודמים בטופ??לדעתך?
מחדד:
מבחינה הגיונית הכלכלה במיתון/צרות(בועה)וואטאבר….בפועל הפד קונה ומזרים ומעלה את השוק מלאכותית
האם בהישארות במוד שורט לא פספסנו עליות חדות ( כבר 20%)
והאם לאור המצב שהפד מזרים כספים בצורה מוגזמת לא אומר שצריך כבר להסתכל אחרת על השוק(ולהבין שטראמפ לא ייתן לו ליפול בשנת בחירות?)
מה הסיבה שגורמת לך לחשוב שחזרנו לשוק עולה? שיש עליות? אבל גם “החנינה” שצפיתי לפני חודש היא עליות… אז לפי מה החלטת שחזרנו לשוק עולה?!…
אנחנו כבר די מתקרבים לשיא מפברואר
כל ניסיון שבירה מטה לא מחזיק יום
טראמפ והפד לא ייתנו לשוק ככל הנראה ליפול מטה(לפחות עד הבחירות?)
גם בציוצים נגד הסינים הוא די זהיר ולא כמו שהיה רגיל לצייץ לפני הסכם הסחר?
שלום איתן,
יש לך אולי הסבר, איך זה שמניות חברות התעופה עולות בימים האחרונים,
כאשר המטוסים מקורקעים ולא ניראה שבקרוב יחזרו להטיס תיירים ונוסעים.
חג שמח.
אפשר להבין את התשובה לשני הצדדים. או שאתה כבר התמקמתי ללונג ומחכה שיעלו אותך למעלה או שאתה רוצה למכור להם כי אנחנו עדיין בשוק יורד וזאת רק “מלכודת דובים”. למה התכוונת…
ערן,
אפשר פשוט להקשיב למה שאמרתי לפני 3 שבועות, ואז לא צריך לנחש… ברור שאם אני מחכה ל”חנינה” כדי לפתוח שורטים בריסק נמוך, אז אני צריך מאסות של פראיירים שיבלעו את הפתיון שמוכרות להם החדשות. כדי למכור שורט, אני צריך קונים נלהבים בצד השני.
איתן, קצת באיחור (היינו בדרום אפריקה וחזרנו לפני שבוע לבידוד), וובינר יוצא מהכלל שמנער את האבק ונותן תמונה מעולה של המצב בשוק. מחזק את תחושותי שאומנם פיספסתי את הגל הראשון של השורט אבל לחכות בסבלנות לתיקון כדי להצטרף. מזכיר לי כמה שאני מתגעגעת אליך :). תודה על שעור מאלף!!!! באהבה והערכה רבה גילה
איתן אך מנהלי תיקים לא שומרים על תיק הלקוחות של מיליונים וקונים פוטים להגנה? דוגמא על תיק של 500000 אלף שקל שהגיע הקורונה בשוק 1550 קניתי פוטים 1340 למרץ בגרוש וחצי ואני מכרתי לא משנה בכמה , אז מנהלי תיקים עם היו מסכנים רק אחוז אחד 5000 שח היו מצילים להרבה לקוחות את כל הירידות החדות 5000 שח נתנו כ250000 אלף עם לא יותר , אבל במקום לשמור הם אומרים לאנשים בלי פניקה הכל יחזור לעלות אבל אנשים לא מבינים שהשוק ירד 25 אחוז יקח להם שנים להחזיר
יורם אתה צודק לחלוטין, וחבל שזה ככה.
הרי את הפעולה החכמה אבל הפשוטה שאתה עשית, גם הם היו יכולים לעשות! ובכל זאת הם לא עשו!
וגרוע מזה – הם לא לומדים מהניסיון הרע שלהם במשך השנים. הם חוזרים על אותה הטעות שוב ושוב. ולא מראים שום כוונה ללמוד ממנה אי פעם.
לפי מה הטענה שהכל היה מנופח? מכפיל הרווח של הs&p500 היה 23 בתחילת המפולות. היום עומד על 19.
לפי ההיסטוריה השוק עמד על אזור המכפיל 20 +
אז אני לא מבין את הטענה שהכל היה מנופח. זה שהשוק עלה 11 שנה. לא אומר שהוא לא יכול להמשיך לעלות.
אורן תודה
בוא נניח שהנתונים שציינת נכונים.
יש רק בעיה אחת. הם כמעט ולא רלוונטיים.
אני לא רוצה לפתוח דיון על המיתוס הזה שנקרא “מכפיל רווח” אבל הדבר היחידי שהמכפיל הזה הכפיל במשך כל ההסטוריה – זה את בלבול השכל של התמימים.
ברגע שנותנים לאפרוחים רכים בשוק ההון איזה נתון סטטיסטי על העבר שאין לו שום דבר עם העתיד, והם מתעסקים ומתעסקים איתו, זהו – גמרת אותם. הם כבר סטו מהדרך לגמרי וסביר שלא ימצאו את דרכם חזרה.
תהיה בטוח שאני הייתי מהאפרוחים הרכים האלה בעיקר בימים הראשונים של שנות ה-90 אז הייתי סטודנט לראיית חשבון וכלכלה באוניברסיטת תל אביב, ומכפיל רווח היה בדיוק מאותם מיתוסים שנדבקו אליי כמו סופר-גלו…
לקח כמה שנים טובות והרבה הרבה אקונומיקה, כדי למחוק את השטות הזו מהמוח שלי. הצלחתי לברוח מהמטריקס של האפרוחים הרכים.
WOW כמה שזה השתלם לי!
מטרתי היא ללמוד. לכן עלפי אילו מאפיינים אתה מגדיר שהמחיר מנופח? מה הן העובדות המצביעות על כך ששווי החברות לא תואם את מחירם הריאלי?
לפי מה אתה יכול להגיד שהחברה במחיר הוגן?
אורן, באמת סליחה שאני חוזר לזה, אבל הצעד הראשון בדרך הבטוחה לכשלון הוא לשאלות את השאלות הלא נכונות.
למה אתה שואל אותי איך אני יכול לדעת ששווי החברות מנופח, כאשר במציאות – לא אתה ולא אני ולא גלעד אלטשולר ולא יו”ר הפדרל רזרב, אף אחד מאלה לא יכולים לדעת זאת! אבל יש מעט מאוד אנשים שיודעים בדיוק.
מי הם אותם אנשים? אותו קומץ אנשים? בעלי החברות.
אז אורן היקר, אם בעלי החברות בכבודם ובעצמם אומרים בכסף שלהם שהחברות שלהם-עצמם מנופחות, אז מי אתה ומי אני שנחשוב אחרת?
בעלי החברות מכרו את המניות של החברות שלהם לא במיליארדי דולרים, לא בעשרות או מאות מיליארדים אלא בטריליוני דולרים!
כנראה הרבה מעל 3 טריליון וסביר להניח בסכום כפול מזה, רק בשנתיים 2018-2019.
אז, הלו! להתעורר! ולהפסיק לשחק בנדמה-לי עם כל מיני “מכפילים” מצחיקים שמעולם לא עבדו באמת. אם כי תמיד יש אשליה בדיעבד שהם הסבירו משהו. הסבר בדיעבד לא יציל אותך מהתופת.
שלום איתן, ראשית תודה על זה שאתה משתף אותי בוובינר שלך.
בתחילת המשבר העברתי את קופת הגמל וההשתלמות ממסלול מנייתי למסלול אג”ח.
(ניתן לראות את מצב החשבון רק לאחר אמצע כל חודש)
מה ההבדל בין מסלול שקלי למסלול אג”ח ?
בהנחה שהמשבר עוד יימשך, האם כדאי היום לעבור למסלול שקלי או שזה מאוחר וכדאי להישאר באג”ח ?
יוסי בשמחה
ההבדל בין המסלולים הוא המח”מ = משך חיים ממוצע
ככל שהאג”ח לשנים רבות יותר לפדיון, כך זה יותר רע.
כי אתה חשוף לעליית ריבית שתבוא בהמשך. וגם אם לא בקרוב, אתה פשוט חטוף לתנודות חדות.
בשקלי קצר / כספית וכדומה – אין חשיפה לטווח זמן ארוך ולכן אין חשיפה לתנודות חדות.
איתן
ההסבר שלך ממש מרתק
אני נמצא במזומן החל מתחילת פברואר בגלל הסטייה השלילית שראיתי
בין MF ל-SPY
לא נכנסתי לשורט בגלל התנודות במדדים
השאלה – האם עדיף להיכנס לשורט (כאשר סיכוי/סיכון יהיה נמוך ) לתעודות סל ולא למניות?
ואם כן האם תעודות ממונפות או רגילות ?
בועז
הי בועז תודה!
מה שעשית – זה נכון.
תעודות רגילות או 2X או 3X לא משנה אם אתה שומר על כמות לפי נוסחת ניהול הסיכונים שלימדתי. ואתה מכיר בע:פ 🙂
אם לא בטוחים לגבי מניה מסוימת – תמיד יש את התעודות.
איתן
שלום וברכה !!!
אם אתה בטוח שהירידות ממשיכות אז למה אתה צריך לחכות לסיכון נמוך הרי בעצם אין סיכון כי השוק ימשיך ליפול עוד אז גם אם יעלה עשר אחוז אח”כ יפול בחזרה לא ??
מנחם תודה על השאלה החשובה!
התשובות… יש לך כמה טעויות שתיכף תבין איך לתקן אותן.
1. “בטוח”? יש לי הנחות עבודה, אני לא “בטוח” (במובן של 100% סיכוי) בכלום. אם אתה מחפש את “הבטוח” בשוק ההון, או במשהו בחיים, רד מהרכבת הזו עכשיו ומיד לפני שתגרום לעצמך נזקים.
2. סיכון נמוך מאפשר לי לקנות כמות גדולה בלי להסתכן בהפסד גדול אלא בהפסד קטן בלבד. אבל מנגד, הרווח יהיה גדול בהתאם לכמות. בסיכון גדול זה בדיוק הפוך. אתה קונה כמות קטנה, או מסתכן בהפסד גדול, ואם אתה מרוויח – אז מעט בגלל הכמות הקטנה.
איתן שלום, אם אני קונה תעודת סל ממונפת פי 2 , ובסכום כפול אני קונה את התעודה עצמה (לא ממונפת), הרי השינוי בערך התעודה יגרום לרווח (או הפסד) שווה בשתי ההשקעות נכון ? אז האם לא עדיף לקנות תמיד תעודה ממונפת ואז נגיע מהר יותר לרווח שייעדתי להשקעה ?
מנקודת מבט של ניהול סיכונים, אין הבדל בין 100 יחידות של תעודת רגילה 1X, לבין 50 יחידות של תעודה ממונפת 2X. הסיכון זהה בשני המקרים.
אם לעומת זאת, תקנה יותר יחידות מהתעודה הממונפת, הרי שהגדלת את הסיכון. וזה דבר ש-95% מהמשקיעים מתעלמים ממנו. ולכן בסוף – סובלים.
הדרך למסחר מאושר ללא סבל הוא קודם כל למודד כמה סיכון להפסד אני לוקח, והאם אני אישן טוב בלילה עם הסיכון הזה.
שלום רב!
מה מומלץ לעשות במציאות הנוכחית, כשכל המניות בירידה חדה, כל הזמן וההפסדים גדולים. לקחת אויר ולהמתין לשינוי חיובי (מה שלא נראה כרגע באופק, אפילו הרחוק)
או למכור הכל , עם כל ההפסד הגדול?
דויד שלום
מה אפשר לעשות, זה ברור. אפשר לחכות לתיקון כלפי מעלה, ולמכור אז. סביר שזה לא יהיה “שינוי חיובי” כדבריך, אלא רק “הקלה זמנית”.
מה אפשר לעשות בפעם הבאה? ללמוד (אפשר ללמוד בקורס שלי) איך לזהות את סימני האזהרה מראש, לפני הנזק ולא אחריו. כי עדיף להימנע מנזק מאשר לנסות לתקן חלק ממנו בכאב לב.
אז מאז ה 17.3 שהייתה הכרזה שאנחנו בשוק יורד השוק טפס 45%, מה עכשיו?
ידידי, אתה מאוד לא מעודכן. ב-6/4 פתחנו גל לונג ראשון. ב-12/5 פתחנו גל לונג שני. תעיין באתר לביצועי הטריידים שהתלמידים שלי ואני לקחנו.
ואגב, “ההכרזה” על שוק יורד לא היתה ב-17/3 (זה היה רק יום הוובינר). ההכרזה היתה בסוף פברואר.
אגב, תוכל להציץ בוובינר LIVE שקיימתי ב-22/3 (יום אחד לפני התחתית של ה-23/3) ובו הסברתי למה אנחנו ממש על סף סיבוב (זמני) למעלה.
ואגב 2, כל העליה של 3 החודשים האחרונים (ואולי עוד כמה חודשים עד לבחירות בארה”ב) הן רק עליית “חנינה” לפני המכה האמיתית למטה. מכה שלעומתה, הצניחה של חודש מרץ 2020 תהיה משחק ילדים.
יש לך קול כל כך נעים שמשרה המון ביטחון.
כיף לשמוע את ההרצאות שלך.
איתן שלום !
בעקבות הסטיה השלילית העברתי את קופת הגמל והשתלמות למסלול שקלי .
האם זה הזמן לחזור למסלול אגרסיבי או לחכות לחנינה ?
האם נכון להשקיע במדד תא על בסיס יומי וללכת עם המגמה
מה שנכון זה ללכת לפי האסטרטגיה שלך.
יש לך אסטרטגיה או שאתה מרמה את עצמך עם סיסמאות שנשמעות נכונות?
שלום,
הרצאה מרתקת !
אני מנסה להבין , מה המשמעות של “חוב של מדינה “. למי היא בדיוק חייבת ? מה מונע מהמדינה להגדיל את החוב ללא סוף (כפי שארה”ב נוקטת), כלומר האם התהליך הכניסה לחובות של המדינה יכול להמשיך ? אם כן, אז ארה”ב יכולה להמשיך להיכנס לחוב יותר גדול ובכך למנוע קריסה, לא?
תודה
שרית תודה 🙂
מדינה לא יכולה להגדיל את החובות עד אין סוף, כי בנקודה מסוימת היא תאבד את אמינותה, ואף אחד לא יבוא לקנות את החוב החדש ממנה.
תודה,
השאלה הגדולה היא מה הנקודה הזו ? כי לפי מה שקראתי החוב , למרות שגדל, אם מושקע בהגדלת התוצר(GDP) ,אז עדיין יהיה ביקוש לחוב . החוב של ארה”ב גדל מ 2008 בצורה כמעט ליניארית ומגיע למעל 24 טריליון. בתקופה זו היו עליות בשוק המניות שהיו די בקורלציה עם עליית החוב. לכן באותו הגיון, מה ימנע מהחוב לגדול ל 30 טריליון ואולי 40 טריליון ובכך לאפשר שוק עולה חדש? כמו שכתבת יש נשיא שרוצה מאד להיבחר שוב
שרית את רק מתעלמת מכך שלא שוק המניות מחזיר את החוב… אלא הכלכלה האמיתית.
תשאלי את עצמך מה היה קורה אם החוב שלך למכולת+חשמל+ארנונה+משכנתא+שופינג+חו”ל היה גדל בקצב גדול בהרבה מקצב הגידול במשכורת שלך?
את מבינה שהיית נכנסת מהר מאוד לצרות?
אני רואה מה את חושבת… מממ מה אתה משווה אותי לארה”ב האדירה?
מממ… ומי ימממן את ארה”ב האדירה?
נכון להיום, הספונסרית של ארה”ב היא… סין. היא הרוכשת הכי גדולה של אגרות החוב של ממשלת ארה”ב. היא המתדלקת הגדולה של החוב של האמריקאים.
אמריקה היא הנרקומן, וסין היא ספק הסמים.
סין יושבת בפינה, בשקט, מחכה לנפילה הגדולה, שתהיה ההזדמנות ההסטורית שלה: לקנות את ארה”ב בחצי חינם, אולי קרוב לחינם.
בחזרה לשרית… תחשבי שהיית חייבת את כל החוב שצומח במהירות לשוק האפור. אז שרית זה ארה”ב והשוק האפור זה סין.
הפואנטה שלי היא אחרת: מאחר ולאף אחד אין כבר מושג מהי רמת החוב שבה “בעל המכולת יתבע את חובו”, אז נתון זה לא רלבנטי.
מי היה מאמין שבשנת 2009 שהחוב היה כ 10 טריליון נגיע כעבור 11 שנים לחוב של 24 טריליון ? באותה מידה החוב יכול גם לגדול ל 40 טריליון בעוד 10 שנים מבלי שמישהו יצטרך לפרוע אותו. פירעון החוב יגיע מתישהו , אבל זה יכול להיות בעוד 50 שנה ואולי 100 שנה , מי יודע ?
מה שנראה די ברור שהגידול בחוב קןרלטיבי לעלייה בשוק המניות
לכן , כל עוד יש בעל אינטרס חזק (הנשיא, הנשיא !! ), שהחוב לא ממש מעניין אותו, אז כנראה שמה צפוי לקרות הוא גידול בחוב עם עליות שווקים , וזאת ללא קשר לכלכלה האמתית
אגב , עוד משהו : סין מחזיקה רק ב.1.1 טריליון ( כ 4% מהחוב ) , יפן מחזיקה ב 1.15 טריליון מהחוב. כך שסין רחוקה מלהיות בעלת הבית של החוב . כל החוב לממשלות זרות עומד על כ שליש מהחוב הכללי. למעשה רוב החוב מוחזק ע”י קרנות הפנסיה שזו בעיה בפני עצמה שכנראה תתפוצץ בעוד כ 40 שנים
מאוד אהבתי את השיעור ע”פ שאיני מהמבינים בצורה מוחלטת.
ובינתיים לא פספנו 20 אחוז של עליות בכך שנשארו במוד שורט??
מסכים לגבי בועה שהפד יוצר אבל זו בועה שלא שברה את מחסום 2400 אחרי הכל…
האם החנינה יכולה לשבור שיאים קודמים בטופ??לדעתך?
מאיר אני לא מבין מה הטיעון שלך… עוד פחות טוב – שלא בטוח שאתה מבין.
מחדד:
מבחינה הגיונית הכלכלה במיתון/צרות(בועה)וואטאבר….בפועל הפד קונה ומזרים ומעלה את השוק מלאכותית
האם בהישארות במוד שורט לא פספסנו עליות חדות ( כבר 20%)
והאם לאור המצב שהפד מזרים כספים בצורה מוגזמת לא אומר שצריך כבר להסתכל אחרת על השוק(ולהבין שטראמפ לא ייתן לו ליפול בשנת בחירות?)
היי
האם לדעתך חזרנו לשוק שורי או שאנחנו עדיין בתחום החנינה כמו שקראת לתיקון
מה הסיבה שגורמת לך לחשוב שחזרנו לשוק עולה? שיש עליות? אבל גם “החנינה” שצפיתי לפני חודש היא עליות… אז לפי מה החלטת שחזרנו לשוק עולה?!…
אנחנו כבר די מתקרבים לשיא מפברואר
כל ניסיון שבירה מטה לא מחזיק יום
טראמפ והפד לא ייתנו לשוק ככל הנראה ליפול מטה(לפחות עד הבחירות?)
גם בציוצים נגד הסינים הוא די זהיר ולא כמו שהיה רגיל לצייץ לפני הסכם הסחר?
שלום איתן,
יש לך אולי הסבר, איך זה שמניות חברות התעופה עולות בימים האחרונים,
כאשר המטוסים מקורקעים ולא ניראה שבקרוב יחזרו להטיס תיירים ונוסעים.
חג שמח.
יוסי,
אותו הסבר/הגיון לכך שמרכז הייצור של העולם – סין – היה 80% מושבת במשך חודש, ובכל זאת המדדים בארה”ב זינקו לשיאים חדשים של כל הזמנים. ואז קרסו.
איתן האם אנחנו כבר בסופו של השוק היורד? נראה שהרבה כבר קופצים על העגלה ורק מחכים לחדשות טובות כדי לחזור פנימה לעליות.
ואני רק מחכה שיקפצו פנימה… 🙂
אפשר להבין את התשובה לשני הצדדים. או שאתה כבר התמקמתי ללונג ומחכה שיעלו אותך למעלה או שאתה רוצה למכור להם כי אנחנו עדיין בשוק יורד וזאת רק “מלכודת דובים”. למה התכוונת…
ערן,
אפשר פשוט להקשיב למה שאמרתי לפני 3 שבועות, ואז לא צריך לנחש… ברור שאם אני מחכה ל”חנינה” כדי לפתוח שורטים בריסק נמוך, אז אני צריך מאסות של פראיירים שיבלעו את הפתיון שמוכרות להם החדשות. כדי למכור שורט, אני צריך קונים נלהבים בצד השני.
תודה. מעניין מאוד
עדין כדאי להיכנס למניות? נכון להיום 30.3.20?
איתן, קצת באיחור (היינו בדרום אפריקה וחזרנו לפני שבוע לבידוד), וובינר יוצא מהכלל שמנער את האבק ונותן תמונה מעולה של המצב בשוק. מחזק את תחושותי שאומנם פיספסתי את הגל הראשון של השורט אבל לחכות בסבלנות לתיקון כדי להצטרף. מזכיר לי כמה שאני מתגעגעת אליך :). תודה על שעור מאלף!!!! באהבה והערכה רבה גילה
גילה יקירה! גם אני מתגעגע אלייך מאוד.
השולחן הקבוע שלי בקפה Buy The Way מחכה לפגוש אותך… אחרי הקורונה כמובן 😉
בשמחה 🙂
איתן אך מנהלי תיקים לא שומרים על תיק הלקוחות של מיליונים וקונים פוטים להגנה? דוגמא על תיק של 500000 אלף שקל שהגיע הקורונה בשוק 1550 קניתי פוטים 1340 למרץ בגרוש וחצי ואני מכרתי לא משנה בכמה , אז מנהלי תיקים עם היו מסכנים רק אחוז אחד 5000 שח היו מצילים להרבה לקוחות את כל הירידות החדות 5000 שח נתנו כ250000 אלף עם לא יותר , אבל במקום לשמור הם אומרים לאנשים בלי פניקה הכל יחזור לעלות אבל אנשים לא מבינים שהשוק ירד 25 אחוז יקח להם שנים להחזיר
יורם אתה צודק לחלוטין, וחבל שזה ככה.
הרי את הפעולה החכמה אבל הפשוטה שאתה עשית, גם הם היו יכולים לעשות! ובכל זאת הם לא עשו!
וגרוע מזה – הם לא לומדים מהניסיון הרע שלהם במשך השנים. הם חוזרים על אותה הטעות שוב ושוב. ולא מראים שום כוונה ללמוד ממנה אי פעם.
מרשים
אלי תודה 🙂
לפי מה הטענה שהכל היה מנופח? מכפיל הרווח של הs&p500 היה 23 בתחילת המפולות. היום עומד על 19.
לפי ההיסטוריה השוק עמד על אזור המכפיל 20 +
אז אני לא מבין את הטענה שהכל היה מנופח. זה שהשוק עלה 11 שנה. לא אומר שהוא לא יכול להמשיך לעלות.
אורן תודה
בוא נניח שהנתונים שציינת נכונים.
יש רק בעיה אחת. הם כמעט ולא רלוונטיים.
אני לא רוצה לפתוח דיון על המיתוס הזה שנקרא “מכפיל רווח” אבל הדבר היחידי שהמכפיל הזה הכפיל במשך כל ההסטוריה – זה את בלבול השכל של התמימים.
ברגע שנותנים לאפרוחים רכים בשוק ההון איזה נתון סטטיסטי על העבר שאין לו שום דבר עם העתיד, והם מתעסקים ומתעסקים איתו, זהו – גמרת אותם. הם כבר סטו מהדרך לגמרי וסביר שלא ימצאו את דרכם חזרה.
תהיה בטוח שאני הייתי מהאפרוחים הרכים האלה בעיקר בימים הראשונים של שנות ה-90 אז הייתי סטודנט לראיית חשבון וכלכלה באוניברסיטת תל אביב, ומכפיל רווח היה בדיוק מאותם מיתוסים שנדבקו אליי כמו סופר-גלו…
לקח כמה שנים טובות והרבה הרבה אקונומיקה, כדי למחוק את השטות הזו מהמוח שלי. הצלחתי לברוח מהמטריקס של האפרוחים הרכים.
WOW כמה שזה השתלם לי!
מטרתי היא ללמוד. לכן עלפי אילו מאפיינים אתה מגדיר שהמחיר מנופח? מה הן העובדות המצביעות על כך ששווי החברות לא תואם את מחירם הריאלי?
לפי מה אתה יכול להגיד שהחברה במחיר הוגן?
אורן, באמת סליחה שאני חוזר לזה, אבל הצעד הראשון בדרך הבטוחה לכשלון הוא לשאלות את השאלות הלא נכונות.
למה אתה שואל אותי איך אני יכול לדעת ששווי החברות מנופח, כאשר במציאות – לא אתה ולא אני ולא גלעד אלטשולר ולא יו”ר הפדרל רזרב, אף אחד מאלה לא יכולים לדעת זאת! אבל יש מעט מאוד אנשים שיודעים בדיוק.
מי הם אותם אנשים? אותו קומץ אנשים? בעלי החברות.
אז אורן היקר, אם בעלי החברות בכבודם ובעצמם אומרים בכסף שלהם שהחברות שלהם-עצמם מנופחות, אז מי אתה ומי אני שנחשוב אחרת?
בעלי החברות מכרו את המניות של החברות שלהם לא במיליארדי דולרים, לא בעשרות או מאות מיליארדים אלא בטריליוני דולרים!
כנראה הרבה מעל 3 טריליון וסביר להניח בסכום כפול מזה, רק בשנתיים 2018-2019.
אז, הלו! להתעורר! ולהפסיק לשחק בנדמה-לי עם כל מיני “מכפילים” מצחיקים שמעולם לא עבדו באמת. אם כי תמיד יש אשליה בדיעבד שהם הסבירו משהו. הסבר בדיעבד לא יציל אותך מהתופת.
שלום איתן, ראשית תודה על זה שאתה משתף אותי בוובינר שלך.
בתחילת המשבר העברתי את קופת הגמל וההשתלמות ממסלול מנייתי למסלול אג”ח.
(ניתן לראות את מצב החשבון רק לאחר אמצע כל חודש)
מה ההבדל בין מסלול שקלי למסלול אג”ח ?
בהנחה שהמשבר עוד יימשך, האם כדאי היום לעבור למסלול שקלי או שזה מאוחר וכדאי להישאר באג”ח ?
יוסי בשמחה
ההבדל בין המסלולים הוא המח”מ = משך חיים ממוצע
ככל שהאג”ח לשנים רבות יותר לפדיון, כך זה יותר רע.
כי אתה חשוף לעליית ריבית שתבוא בהמשך. וגם אם לא בקרוב, אתה פשוט חטוף לתנודות חדות.
בשקלי קצר / כספית וכדומה – אין חשיפה לטווח זמן ארוך ולכן אין חשיפה לתנודות חדות.
הכול יכול להתמוטט
מת עלייך
נחצ’ה
נחום
הדדי 🙂
איתן
איתן
ההסבר שלך ממש מרתק
אני נמצא במזומן החל מתחילת פברואר בגלל הסטייה השלילית שראיתי
בין MF ל-SPY
לא נכנסתי לשורט בגלל התנודות במדדים
השאלה – האם עדיף להיכנס לשורט (כאשר סיכוי/סיכון יהיה נמוך ) לתעודות סל ולא למניות?
ואם כן האם תעודות ממונפות או רגילות ?
בועז
הי בועז תודה!
מה שעשית – זה נכון.
תעודות רגילות או 2X או 3X לא משנה אם אתה שומר על כמות לפי נוסחת ניהול הסיכונים שלימדתי. ואתה מכיר בע:פ 🙂
אם לא בטוחים לגבי מניה מסוימת – תמיד יש את התעודות.
איתן
ממש מרתק הצורה בה אתה מביא את ההשוואות של היום למה שיהיה בעבר
תודה
ריבקי תודה רבה !
מצויין
שי תודה 🙂
מעולה , המון המון תודות.
אברהם בכיף 🙂
שלום וברכה !!!
אם אתה בטוח שהירידות ממשיכות אז למה אתה צריך לחכות לסיכון נמוך הרי בעצם אין סיכון כי השוק ימשיך ליפול עוד אז גם אם יעלה עשר אחוז אח”כ יפול בחזרה לא ??
מנחם תודה על השאלה החשובה!
התשובות… יש לך כמה טעויות שתיכף תבין איך לתקן אותן.
1. “בטוח”? יש לי הנחות עבודה, אני לא “בטוח” (במובן של 100% סיכוי) בכלום. אם אתה מחפש את “הבטוח” בשוק ההון, או במשהו בחיים, רד מהרכבת הזו עכשיו ומיד לפני שתגרום לעצמך נזקים.
2. סיכון נמוך מאפשר לי לקנות כמות גדולה בלי להסתכן בהפסד גדול אלא בהפסד קטן בלבד. אבל מנגד, הרווח יהיה גדול בהתאם לכמות. בסיכון גדול זה בדיוק הפוך. אתה קונה כמות קטנה, או מסתכן בהפסד גדול, ואם אתה מרוויח – אז מעט בגלל הכמות הקטנה.
איתן שלום, אם אני קונה תעודת סל ממונפת פי 2 , ובסכום כפול אני קונה את התעודה עצמה (לא ממונפת), הרי השינוי בערך התעודה יגרום לרווח (או הפסד) שווה בשתי ההשקעות נכון ? אז האם לא עדיף לקנות תמיד תעודה ממונפת ואז נגיע מהר יותר לרווח שייעדתי להשקעה ?
מנקודת מבט של ניהול סיכונים, אין הבדל בין 100 יחידות של תעודת רגילה 1X, לבין 50 יחידות של תעודה ממונפת 2X. הסיכון זהה בשני המקרים.
אם לעומת זאת, תקנה יותר יחידות מהתעודה הממונפת, הרי שהגדלת את הסיכון. וזה דבר ש-95% מהמשקיעים מתעלמים ממנו. ולכן בסוף – סובלים.
הדרך למסחר מאושר ללא סבל הוא קודם כל למודד כמה סיכון להפסד אני לוקח, והאם אני אישן טוב בלילה עם הסיכון הזה.
איתן תודה, מהנה כרגיל
יאיר תודה 🙂
לדעתכם מדד הtvix הולך לעלות הרבה בשבועיים הקרובים?
שלום רב!
מה מומלץ לעשות במציאות הנוכחית, כשכל המניות בירידה חדה, כל הזמן וההפסדים גדולים. לקחת אויר ולהמתין לשינוי חיובי (מה שלא נראה כרגע באופק, אפילו הרחוק)
או למכור הכל , עם כל ההפסד הגדול?
דויד שלום
מה אפשר לעשות, זה ברור. אפשר לחכות לתיקון כלפי מעלה, ולמכור אז. סביר שזה לא יהיה “שינוי חיובי” כדבריך, אלא רק “הקלה זמנית”.
מה אפשר לעשות בפעם הבאה? ללמוד (אפשר ללמוד בקורס שלי) איך לזהות את סימני האזהרה מראש, לפני הנזק ולא אחריו. כי עדיף להימנע מנזק מאשר לנסות לתקן חלק ממנו בכאב לב.
היי איתן, מצטרף לשאלה.
לצערי איבדתי כמו רבים סכום משמעותי עבורי, ובשלב הזה יציאה משמעה הכרה בהפסד.
מה מציע לעשות? אם בכלל<?